Konsten att vara rik

En omtumlande första vecka i Sunne är över. 16 studenter möttes. Några i startgroparna för ett konstnärsliv som regissörer och manusförfattare, andra med decennier av erfarenhet. Och så jag. Under många år vände jag ryggen till allt skrivande som inte hade med copywriting att göra. Det var dumt och jag tänker aldrig göra om det! Jag har älskat mitt jobb sönder och samman, men livet skulle vara tomt utan det andra skrivandet. Nu när jag öppnat dörren igen går den inte att stänga. Och det är okej. Det är till och med helt underbart!

Entrén till Alma Löv Museum. Ett slags rites de passage när vi i manusklassen klev in för första gången.

Entrén till Alma Löv Museum. Ett slags rites de passage när vi i manusklassen klev in för första gången.

Det var vackert att få börja utbildningen på Alma Löv Museum. Vi fick träffa hela konstnärsfamiljen Broos, som berättade om hur de skapat sina liv genom att själva vara mittpunkten i det. Låter kanske självklart, men hur många är det inte som brottas med rädslan att vara fel på fel plats, vid fel tidpunkt, på fel jobb och med fel människor? Att allting vore mycket bättre om man bodde i... New York, L.A eller annan av Stockholmare vald favoritstad. Familjen Broos har inte låtit landsbygden hindra dem, snarare verkar den ha givit dem möjligheter att leva som de önskat. De följde gröna vågen ut på landet under 70-talet, en livsstil som verkar tilltala allt fler unga idag i bostadsbristens och arbetslöshetens spår. Och som en ny revolt mot konsumismen. Alma Löv Museum är en skranglig lada på vischan som har förvandlats till ett palats för modern konst. Om man kan skapa en sådan magisk plats utan massor av pengar är man oändligt rik, tycker jag. 

Hemma hos Karin och Marc Broos i Östra Ämtervik.

Hemma hos Karin och Marc Broos i Östra Ämtervik.