Sökes: idé till en novellfilm

När jag gick på gymnasiet i början av 90-talet, på Göteborgs Högre Samskola, hade jag två lärare som har betytt oerhört mycket för mig. Den ena var dramalärare och den andra lärare i svenska och historia. Vi läste klassiker som Madame Bovary, Dvärgen och novellen Pälsen. I tvåan fick klassen i uppgift att skriva en egen novell. Om jag minns rätt tog alla uppgiften på största allvar.

Jag visste inte vad jag skulle skriva om, men jag tyckte att en kompis till mig hade en intressant historia. Så jag intervjuade henne om högstadieåren i Överkalix, och skrev en novell baserad på hennes erfarenheter. Det var ett lyckat sätt att kliva ut från mig själv och se på världen. Ett par år senare vann jag Vecko-Revyns novellpristävling, levererat via ett telefonsamtal från Amelia Adamo. Bokförläggarjuryn sa att det fanns en humor i berättelsen. Det förstod jag inte alls. Sen fick jag brev från unga tjejer som kände igen sig. Så här i efterhand inser jag att novellen hade temat utanförskap. 

Nu ska vi i klassen Alma manusförfattare skriva varsitt novellfilmsmanus om max 30 minuter. En längd som många uppfattar som svår, mittemellan kortfilm och långfilm. Just nu jobbar vi med att hitta rätt idé, den vi brinner för. Helst ska vi inte skriva om något gammalt, utan arbeta med något helt nytt. Utmaningen för mig är nu som då att gå utanför mig själv och skriva något som är allmängiltigt, något som många kan känna igen sig i. Och så får det gärna vara humor, av sorten jag inte riktigt förstår. 

 

Ett konstverk in the making av Marc Broos, omöjligt att inte beröras av. Vad tänker de på? 

Ett konstverk in the making av Marc Broos, omöjligt att inte beröras av. Vad tänker de på?