En svensk Downton Abbey

När jag växte upp på 70-talet var jag oerhört intresserad av dockskåp. Jag hade ett Lundbydockskåp i flera våningar, men var mest fascinerad av äldre dockhus och ”förr i världen”. Drömmen var att få åka till Leksaksmuseet i Stockholm och se Peter Pluntkys samling (vilket jag senare fick göra tillsammans med besök i dockskåpsbutiken no 9 i Gamla stan och Hallwylska palatset). Jag tyckte att det var spännande med temat upstairs och downstairs. En docka fick bli hembiträde och inneboende i Lundbyhusets absolut minsta rum. Det blev grogrunden för konflikter som jag sedan spelade upp.

Det kanske inte är så konstigt att Downton Abbey är en av mina favoritserier? En värld som befolkas med herrskap och tjänstefolk är tacksam för konflikter. Att sätta händelserna i ett historiskt perspektiv gör det ännu mer spännande att titta på. För att inte tala om de vackra kläderna! Downton Abbeys scenkostymer har till exempel ställts ut på Hallwylska palatset. Mode som speglar omvälvande utveckling i historien, som kvinnlig frigörelse, är häftigt. Det är något jag gärna nördar ner mig i.

Just nu spelas en svensk Downton Abbey in. Vår tid är nu är en originalidé av Johan Rosenlind och handlar om en krögarfamilj och deras restaurang i Stockholm. Vi kommer att få följa utvecklingen under tre decennier. Ulf Kvensler (Solsidan, Molanders) är huvudmanusförfattare och Malin Nevander är medförfattare. Någon gång i höst har den premiär på SVT och det har redan utlovats två säsonger. En svensk jättesatsning med andra ord. Jag kommer att titta!

Ps. En film med herrskap och tjänstefolk-tema att se om: Festen av Thomas Vinterberg. 

Om du vill få nästa inlägg i din feed följ min firmasida på facebook

Vår tid är nu kommer i höst!  Bild lånad från  SVT .

Vår tid är nu kommer i höst!  Bild lånad från SVT.